Субота, 20.04.2024, 14:29

Кременчуцька профспілкова організація працівників освіти

Категорії розділу
Друзі сайту

Онлайн всього: 1
Користувачів: 0

Каталог файлів

Головна » Файли » Мої файли

Про подiл щорiчної вiдпустки на частини
[ Викачати з сервера (13.8 Kb) ] 08.12.2016, 16:29

ПИТАННЯ: Якщо в разi подiлу щорiчної вiдпустки одна частина має бути не менш як 14 календарних днiв, чи можна iншi частини вiдпустки взяти з понедiлка до п'ятницi (тобто без вихiдних)?

ВIДПОВIДЬ: За статтею 12 Закону України «Про вiдпустки» щорiчну вiдпустку на прохання працiвника може бути подiлено на частини будь-якої тривалостi (наприклад, на один, два, три, чотири, п'ять календарних днiв) за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менш як 14 календарних днiв.

Згiдно зi ст. 8 Конвенцiї Мiжнародної органiзацiї працi № 132 (переглянутої) 1970 р. про оплачуванi вiдпустки (ратифiкована Законом України вiд 29.05.2001 р. № 2481-III) розбивка щорiчної оплачуваної вiдпустки на частини може бути дозволена компетентним органом або iншим вiдповiдний органом у кожнiй країнi. Якщо iнше не передбачене в угодi, що стосується роботодавця i зацiкавленої особи, яка працює за наймом, i за умови, що тривалiсть роботи такої особи дає їй право на це, одна iз таких частин вiдпустки складається принаймнi з двох безперервних робочих тижнiв.

Отже, основна безперервна частина вiдпустки тривалiстю не менш як 14 календарних днiв є однiєю з частин щорiчної вiдпустки, яку може бути надано працiвниковi на його прохання. При цьому така частина вiдпустки необов'язково має бути першою її частиною.

Водночас названою нормою ст. 12 Закону України «Про вiдпустки» передбачено можливiсть подiлу щорiчної вiдпустки на частини, а не обов'язок роботодавця подiлити и на частини, як того бажає працiвник.

Оскiльки остаточне рiшення щодо надання працiвниковi вiдпустки ухвалює роботодавець, з метою недопущення втрат робочого часу, беручи до уваги виробничi обставини, вiн може погодитися, а може й не погодитися подiлити вiдпустку так, як того бажає працiвник, також може запропонувати свої умови подiлу щорiчної вiдпустки або не подiлити її взагалi.

У разi подiлу щорiчної вiдпустки на частини невикористану частину щорiчної вiдпустки має бути надано працiвниковi, як правило, до кiнця робочого року, але не пiзнiше вiд 12 мiсяцiв пiсля закiнчення робочого року, за який надається вiдпустка.

Категорія: Мої файли | Додав: kremprofspilka
Переглядів: 447 | Завантажень: 8 | Рейтинг: 0.0/0